Skip to content
Comunitate pregatita, copil integrat – suport pentru integrarea scolara si sociala a copiilor cu tulburari din spectrul autismului

Este nevoie ca scoala si copiii cu autism sa fie pregatiti pentru armonizare si lucru impreuna

Fundatia Romanian Angel Appeal, in parteneriat cu State Diagnostic and Counselling Center din Islanda si cu Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Bucuresti sector 4 si din 9 judete ale tarii (Bacau, Botosani, Braila, Neamt, Prahova, Suceava, Tulcea, Vaslui, Vrancea) desfasoara, incepand cu luna aprilie a acestui an, un proiect prin care pregatesc atat copii cu autism cat si cadre didactice, in vederea lucrului impreuna si integrarii scolare cu succes.

Principala componenta a proiectului o reprezinta instruirea si practica pentru psihologi care pregatesc copii cu autism si pentru cadre didactice din invatamantul special si de masa care au la clasa copii cu tulburare de spectru autist (TSA) sau care sunt deschise includerii si integrarii scolarilor cu TSA.

28 de psihologi si psihopedagogi de la 10 Centre TSA din cadrul DGASPC partenere au fost instruiti, in luna septembrie, in vederea dezvoltarii competentelor pentru cresterea abilitatilor de comunicare si socializare ale copiilor cu autism, abilitati cheie in integrarea scolara si sociala a acestora. Cele 10 Centre TSA vor fi dotate cu materiale educationale specifice.

Psihologii instruiti urmeaza sa pregateasca efectiv pentru integrarea scolara 100 de copii cu autism si familiile lor. Pana la acest moment, 58 de copii cu autism si 57 de parinti au fost inscrisi in proiect si au inceput pregatirea. Parintii primesc suport informativ cu privire la integrarea scolara a copiilor (legislatie, medierea inscrierii la scoala si a relatiei cu profesorii, tehnici de adaptare a copilului la scoala) precum si un material realizat dupa Ghidul Comunitatii Scolare al Autism Speaks.

In luna octombrie, 100 de cadre didactice din cele 10 judete vor fi instruite in lucrul la clasa cu copilul cu autism. La curs participa cadre didactice atat din invatamantul de masa, cat si din invatamantul special, scolar si prescolar, cu precadere invatatori si profesori de sprijin. Formarea cadrelor didactice este oferita de State Diagnostic and Counselling Center din Islanda care in luna septembrie a gazduit si o vizita de studiu.

Necesitatea proiectului a aparut pe fondul ratei de scolarizare foarte scazute a persoanelor cu autism, la momentul actual, in Romania. Conform datelor detinute de Ministerul Educatiei Nationale, doar 1.560 copii cu TSA erau inscrisi in invatamantul de masa sau special, la nivelul anului scolar 2012 – 2013. Pentru judetele incluse in proiect, date din aceeasi perioada arata ca, din totalul de 485 copii cu autism, cu varsta scolara, inregistrati in cele 10 Centre TSA din cadrul DGASPC, 412 copii (adica 85% dintre copiii inregistrati) nu erau incadrati in nici o forma de invatamant.

In anul 2012, 7.179 persoane erau diagnosticate cu autism, in Romania, conform datelor Ministerului Sanatatii. Numarul real al persoanelor cu autism din tara noastra ar fi estimat insa, de specialisti, la 15.000, pornind de la datele de prevalenta internationale.

Cauzele scolarizarii scazute a copiilor cu autism constau atat in slaba pregatire a acestora pentru intalnirea cu mediul scolar – caci Romania are o infrastructura de interventii specializate aflata mult sub nevoi si cerere –, dar si in nivelul scazut de pregatire a mediului scolar privind integrarea elevilor cu autism.

Studiul Atitudinea publicului fata de autism, realizat in 2011, pentru Fundatia Romanian Angel Appeal, de Gallup si D&D Research, arata ca profesorii au reactii diverse fata de copilul cu autism, de la compasiune pana la respingere. Respingerea apare din teama de a gresi in relatia cu acesta sau din nelinistea ca atentia si resursele indreptate catre copilul cu autism ar putea determina neglijarea nevoilor celorlalti copii din clasa. Cadrele didactice recunosc, in cele mai multe cazuri, ca nu se simt suficient de pregatite pentru a face fata copiilor cu autism. De asemenea, pe fondul lipsei de informatii despre afectiune, si parintii copiilor tipici se tem ca prezenta in colectiv a unui copil cu autism ar putea scadea nivelul clasei sau ar periclita integritatea fizica a celorlalti copii. Acelasi studiu arata ca, printre motivele reticentei privind integrarea scolara a copiilor cu autism se numara, in egala masura, lipsa unui curriculum adaptat si dotarea necorespunzatoare a scolilor.

 

Proiectul „Comunitate pregatita, copil integrat – suport pentru integrarea scolara si sociala a copiilor cu tulburari din spectrul autismului” doreste sa construiasca un model de actiune multidisciplinara, in 10 judete ale tarii, care sa creasca accesul la servicii de specialitate dar si la integrare scolara, pentru copiii cu autism.

Minimum 10 scoli din judetele incluse in proiect vor fi selectate spre a fi partenere pentru dezvoltarea competentelor de lucru cu copiii cu autism ale cadrelor didactice,  iar experienta colaborarii intre institutiile de invatamant, DGASPC, profesionistii din centre si familii va fi promovata ca model de buna practica, prin intermediul unei campanii nationale.

Proiectul a demarat la 1 aprilie 2015, are o durata de implementare de 12 luni si este finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.

Valoarea totala a proiectului este de 148.794 euro, din care 133.894 euro finantare nerambursabila si 14.900 euro cofinantare.

 

Contact:

Costinela Caraene, Coordonator PR

Fundatia Romanian Angel Appeal

Tel: 0721.151.187

e-mail: costinela.caraene@raa.ro

Fondul ONGProiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org
Continutul acestui Website nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009-2014.
Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor website-ului.