Skip to content
Comunitate pregatita, copil integrat – suport pentru integrarea scolara si sociala a copiilor cu tulburari din spectrul autismului

Formare pentru profesionisti din Bucuresti si din tara, in dobandirea de tehnici de lucru privind integrarea scolara a copilului cu autism

Saptamana trecuta a avut loc, in Bucuresti, cursul Tehnici de lucru in vederea integrarii scolare a copiilor cu tulburari din spectrul autismului. Cursul s-a adresat psihologilor si a fost organizat de Fundația Romanian Angel Appeal, in cadrul proiectului “Comunitate pregatita, copil integrat – suport pentru integrarea scolara si sociala a copiilor cu tulburari din spectrul autismului“.

Instruirea a fost susținuta de lectorii Ancuța Dumitrescu, psiholog, consultant acredidat BCBA, si Claudia Matei, psihopedagog, consultant in analiza aplicata a comportamentului, si a avut o durata de 3 zile, cuprinzand 8 ore de instruire pe zi.

La curs au participat 29 de profesionisti, psihologi de la Centrul TSA din Bucuresti – sector 4 si de la Centrele TSA din județele Bacau, Botosani, Braila, Neamț, Prahova, Suceava, Tulcea, Vaslui si Vrancea, județe incluse in proiect in baza incidenței mari a autismului.

Participarea la curs a fost gratuita, toate costurile privind transportul, cazarea, masa si materialele de curs fiind suportate de organizatori, prin proiect.

Profesionistii si-au insusit noțiuni privind integrarea sociala si in gradinița si scoala, a copiilor cu tulburari de spectru autist (TSA), implementarea sistemului de tokeni si a orarelor vizuale, managementul planului de intervenție in vederea integrarii scolare, metode specifice de modelare comportamentala, dezvoltarea abilitaților de perspectiva vizuala, gandirea sociala si dezvoltarea abilitaților sociale, adaptarea curriculei la problematica TSA, dezvoltarea abilitaților si tehnici de self management. De asemenea, cursanții au discutat asupra unor studii de caz.

In perioada urmatoare, pana la finalul proiectului (martie 2016), fiecare dintre profesionistii participanți la cursuri va lucra cu cate cel puțin 2 copii cu TSA din județele inscrise in proiect, iar intervențiile vor fi supervizate de lectorii care au susținut cursul, prin intermediul unei platforme online.

Scopul instruirii si al lucrului supervizat cu copiii cu TSA il reprezinta, pe de o parte, cresterea abilitaților profesionistilor in aplicarea de intervenții menite sa ajute la integrarea scolara a copiilor cu autism si, pe de alta parte, pregatirea efectiva a unui numar de 100 de copii cu autism din Bucuresti si din cele 9 județe, pentru integrarea scolara.

Instruirea specialistilor va fi urmata, in luna octombrie, de o formare adresata cadrelor didactice din invațamantul de masa si special, prin care se doreste pregatirea invațatorilor si a profesorilor de sprijin, in lucrul, la clasa, cu copiii cu autism. Aceasta formare va fi de asemenea asigurata prin proiect iar inscrierile se fac pana la data de 16.09.2015, pe: http://integrare-scolara-autism.ro/formular-de-inscriere-a-cadrelor-didactice/

Proiectul „Comunitate pregatita, copil integrat – suport pentru integrarea scolara si sociala a copiilor cu tulburari din spectrul autismului” a demarat la 1 aprilie 2015 si este implementat de Fundația Romanian Angel Appeal in parteneriat cu State Diagnostic and Counselling Center (SDCC) din Islanda si cu Direcțiile Generale de Asistența Sociala si Protecția Copilului din Bucuresti si din 9 județe ale țarii (Bacau, Botosani, Braila, Neamț, Prahova, Suceava, Tulcea, Vaslui si Vrancea).

Proiectul are o durata de 12 luni si este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Valoarea totala a proiectului este de 148.794 euro, din care 133.894 euro finanțare nerambursabila si 14.900 euro cofinanțare.

Contact:

Costinela Caraene, Coordonator PR, Fundația Romanian Angel Appeal

Tel: 0721.151.187

e-mail: costinela.caraene@raa.ro

Fondul ONGProiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org
Continutul acestui Website nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009-2014.
Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor website-ului.